Shopping

Wat je moet weten over kopen in China

Spullen bestellen in China is de laatste jaren heel populair geworden. Het is vaak veel goedkoper om je spullen uit China te laten komen dan ze in Nederland te kopen. Er gaan echter per 1 juli 2021 een aantal regels veranderen waarvan je op de hoogte moet zijn voordat je een bestelling doet. Je kunt anders voor vervelende verrassingen komen te staan.

Duurder

Bestellingen vanuit China zullen duurder gaan worden omdat er een aantal wijzigingen doorgevoerd zullen worden. Dit zal er voor zorgen dat goederen duurder worden en dat je goed moet kijken wat je uiteindelijk moet betalen. Dit zijn de wijzigingen in het kort:

  • Btw-vrijstelling voor goederen onder de 22 euro vervalt.
  • Alle pakketten moeten gecontroleerd worden, hetzij door de webshop, hetzij door de Nederlandse douane om de hoogte van het btw-bedrag vast te stellen.

Dit betekent dat je sowieso 21% extra moet rekenen bovenop de prijs die je in de webshop ziet. Er zijn echter wel initiatieven om het voor de Europese consument overzichtelijker en goedkoper te maken. Deze initiatieven zullen we hieronder toelichten.

IOSS

Dit is niet het besturingssysteem van Apple, maar staat voor In One Stop Shop. Het principe is in Europa ontwikkeld en is bedoeld voor webshops van buiten de EU.

Hierbij zorgt de webshop voor het in rekening brengen en afdragen van de btw. Dat wil zeggen dat de btw al in de prijs van het artikel is verwerkt, waardoor je dit niet meer zelf hoeft te berekenen en apart moet betalen.

Een extra voordeel hiervan is dat de Nederlandse douane niks meer hoeft te doen en je pakketje dus sneller bezorgd kan worden.

Tip: Is Wish betrouwbaar? Onze ervaringen met Wish: compilatie reviews Nederland en België

Europese pakhuizen

Een andere oplossing die is bedacht voor webshops van buiten de EU is het gebruik van pakhuizen in Europa. Hierdoor vervallen de kosten van het importeren naar de EU en zorgt ervoor dat het pakje sneller ter plaatse is. Het hoeft dan immers niet helemaal meer vanuit China te komen.

Conclusie

Door de nieuwe regels die vanaf 1 juli ingaan zullen bestellingen vanuit China duurder worden. Er zijn echter mogelijkheden om deze prijsstijging te beperken door te bestellen bij een webshop die zich aangesloten heeft bij IOSS of door gebruik te maken van de optie die sommige webshops bieden om het te laten versturen vanuit een pakhuis in Europa.

Het allerbelangrijkste is echter dat je vooraf goed weet of en zo ja welke kosten er bijkomen als je iets in China bestelt. Zo voorkom je dat je 4 weken zit te wachten op je pakje, dat uiteindelijk even duur of nog duurder blijkt te zijn dan wanneer je het in Nederland had gekocht.